07.10.2019

Inauguracja kampanii PIP „Dobry przepis na bezpieczeństwo” na Śląsku!

Okręgowy Inspektorat Pracy w Katowicach rozpoczął realizację trzyletniej kampanii prewencyjno-kontrolnej, przygotowanej dla pracodawców zajmujących się przetwórstwem mięsa. W dniu 2.10.2019 r. w siedzibie Okręgowego Inspektoratu Pracy w Katowicach odbyło się pierwsze szkolenie przeprowadzone dla zakładów zajmujących się produkcją, przetwórstwem i konserwowaniem mięsa oraz wyrobów z mięsa.

Podczas szkolenia przedstawiono pracodawcom ideę programu opartą na zasadzie samokontroli, następnie poinformowano pracodawców, że przy pomocy przygotowanych przez PIP narzędzi „Listy kontrolnej z komentarzem” oraz korzystając z pomocy inspektora pracy identyfikują występujące w zakładzie nieprawidłowości  oraz wdrażają działania naprawcze.

DSC01355
 

Szkolenie przeprowadził Marek Skorus - Starszy inspektor pracy z Sekcji Nadzoru i Kontroli w Okręgowym Inspektoracie Pracy, który omówił  zagadnienia z zakresu bezpieczeństwa i higieny pracy ze szczególnym uwzględnieniem bezpieczeństwa pracy w zakładach branży mięsno-wędliniarskich.

Uczestnicy szkolenia uzyskali wiedzę z zakresu profilaktycznych badań lekarskich, szkoleń w dziedzinie bezpieczeństwa i higieny pracy, występujących w zakładach czynników szkodliwych, niebezpiecznych i uciążliwych, oceny ryzyka zawodowego na stanowiskach pracy, środkach ochrony indywidualnej, pomieszczeniach i stanowiskach pracy. Pracodawcy aktywnie uczestniczyli w szkoleniu zadając liczne pytania dotyczące prowadzenia działalności zgodnie z przepisami prawa pracy. Inspektor pracy dzielił się doświadczeniami kontrolnymi oraz przedstawił działania praktyczne, dzięki którym pracodawcy mogą uczynić zakład bardziej bezpiecznym. 

DSC01362
 

 

autor: JF


GIP Przejdź do GIP
Porady prawne

Kalendarium

PWŚCPSN
30123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031123

Wypadki


  • banner146587
  • banner49833
  • banner146585
  • banner146588
  • banner146589
  • banner146586
  • banner201674
  • banner193275
  • banner205937