31.10.2019

„Dobry przepis na bezpieczeństwo” - szkolenie dla pracodawców

W dniu 30.10.2019 roku w siedzibie Okręgowego Inspektoratu Pracy w Katowicach odbyło się szkolenie w ramach realizacji programu prewencyjnego pn. „Bezpieczeństwo i higiena pracy w zakładach zajmujących się obróbką mięsa”.

Głównym celem programu jest poprawa przestrzegania przepisów prawa pracy,w szczególności bezpieczeństwa i higieny pracy w zakładach zajmujących się przetwórstwem mięsa oraz pomoc pracodawcom w dostosowaniu zakładu do obowiązującego prawa poprzez udział w programie prewencyjnym opartym na zasadzie samokontroli.

DSC0046

W szkoleniu wziął udział Piotr Gajos - Kierownik Zespołu do spraw bezpieczeństwa żywności Wojewódzkiego Inspektoratu Weterynaryjnego, który omówił między innymi źródła zanieczyszczeń żywności wywoływanej przez bakterie.

 W drugiej części szkolenia Marek Skorus – Starszy inspektor pracy przedstawił zagadnienia z zakresu bezpieczeństwa i higieny pracy ze szczególnym uwzględnieniem bezpieczeństwa pracy w zakładach branży mięsno-wędliniarskich. Uczestnicy szkolenia wysłuchali wykładu na temat ogólnych wymogów bezpiecznej organizacji prac, jak i identyfikacji zagrożeń, wynikających ze specyfikacji tej branży.

DSC0079
 

W trakcie spotkania przekazano materiały promocyjne oraz wydawnicze związane z realizowanym programem.

 



GIP Przejdź do GIP
Porady prawne

Kalendarium

PWŚCPSN
272829303112
3456789
10111213141516
17181920212223
2425262728291

Wypadki


  • banner146587
  • banner49833
  • banner146588
  • banner146585
  • banner146589
  • banner146586
  • banner205937
  • banner201674